Krem-zupa dyniowa z grzankami czosnkowymi
1-1,5 kg dyni
3 duże cebule
imbir, curry, pieprz i sól-wedle uznania
wiórki kokosowe-wedle uznania
2 kostki knorr
ok.1 szklanka wody
masło-ok. 1 łyżeczka
2 ząbki czosnku i czosnek granulowany
pokrojony w kostkę chleb na grzanki
Dynię myjemy, obieramy, wydrążamy środek. Kroimy na kostkę ( nie musi być drobna). Kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na patelni. Do sporego garnka wrzucamy dynię, cebulę oraz wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu. Gdy dynia zrobi się w miarę miękka, miksujemy ją na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy, czosnek zgnieciony oraz kostki bulionowe. I tak na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez ok. 10 minut. D Wrzucamy garść wiórek kokosowych. I mieszamy. Odstawiamy zupę z ognia.
Grzanki: kawałki chleba/bułki/chleba tostowego wrzucamy na SUCHĄ patelnię, na bardzo wolnym ogniu suszymy grzanki. Gdy takowe będą już chrupiące, posypujemy je czosnkiem granulowanym.
Zupę nalewamy do misek, ale pamiętajmy aby nie dodawać od razu grzanek, bo zmiękną za szybko. Można ozdobić natką z pietruszki:)))
SMACZNEGO!!!!
Brzmi bardzo smacznie. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńJest najlepsza z najlepszych:D
OdpowiedzUsuńMusze to sprobowac! W kazda jesien, moj ojciec wspomina jak byl dzieckiem i babcia mu gotowala zupe z dyni. Zrobie mu niespodzianke! Dzieki za przepis i komentarz na moim blogu!
OdpowiedzUsuń